чувствителна кожа на лицето
Грижата за чувствителната кожа отчита, че този тип кожа е склонна към стягане и белене, повишена раздразнителност и поява на червени петна и сърбеж, може да се получи от липса на сън и емоционален стрес. Особено засегнати са лицето, гърба, задната част на ръцете и дланите. Но главната особеност при грижата за чувствителна кожа е непредсказуемата реакция към веществата, съдържащи се в козметичните продукти, особено когато не са предназначени за този тип кожа. Ако забележите, че при едно натискане на четката, без пудра, се появява зачервяване след няколко секунди, вие трябва да научите основните правила за грижа на чувствителната кожа.

На първо място, грижата за чувствителната кожа предполага защита срещу нервни претоварвания, добра ежедневна почивка, изключване от храната на възбуждащи вещества -кафе, черен чай, кола, и, разбира се, алкохол и никотин - те насърчават силен приток на кръв към кожата, което води до появата на червени петна и дразнения. Бъдете внимателни, когато използвате грим при чувствителна кожа.

Козметиката за чувствителна кожа е подобна на козметиката за суха кожа, тъй като и в двата случая е налице недостатъчно отделяне на себум. В резултат роговият слой е много тънък и не е добре защитен от външни влияния и вредни вещества. А честото миене със сапун допълнително разрушава защитната хидролипидна обвивка на чувствителната кожа и води до увеличаване на загубата на влага и изсушаване на роговия слой.

Ако се грижите за чувствителна кожа, е полезно да се мие на сутрин с топла вода, по възможност минерална или изворна вода, а не хлорирана. Вечер се използва нежно почистващо мляко за отстраняване на мръсотията и грима. И сутрин и вечер кожата се освежава и тонизира кожата с тоник без съдържание на спирт.

Грижата за чувствителна кожа включва и вземане на предпазни мерки към нови козметични продукти. Експертите винаги препоръчват да се спрем на най-основните продукти за грижа, като колкото по-малко, толкова по-добре.

Много компании произвеждат цели серии за чувствителна кожа, които не предизвикват алергии и стимулират кръвообращението и съдържат само успокояващи и хранителни добавки под формата на много леки почистващи съставки и леки масла. Такива средства съдържат специални вещества, които не само почистват, но и в същото време хидратират кожата.

Вечер чувствителната кожа се намазва с тънък слой нощен крем с регенеративни вещества за лечение на рани, както и специални съставки, които осигуряват защита на кожата и натрупване на влага и активизират на обмяната на кислород в клетките. Често такива козметични комплекси включват в състава си например алантоин, пантенол, масло от невен, които успокояват и изглаждат кожата, или каваин - той спира развитието на възпалителни процеси, причинени от въздействието на околната среда, както и витамините А и Е, които подхранват кожата ефективно и и придават здравина.

Задължителна козметика за чувствителна кожа е дневният лек крем, който  също трябва да съдържа хидратиращи вещества и омекотяващи масла и да има ултравиолетова защита. Добре е, ако дневният крем е на базата на термални води и минерални компоненти.

В никакъв случай не трябва да се претоварва с декоративна козметика чувствителната кожа, дори тя да е тествана за хипоалергенност. Добре е да се използва за чувствителната кожа специална декоративна козметика с лечебни свойства.

Не използвайте втвърдяващи маски и груб пилинг. Желателно е чувствителната кожа възможно най-малко да се излага на слънце и високи температури в сауна, парна баня, солариум.

Друг вид козметика, която помага, са подхранващите маски от естествени продукти (при липса на алергия към тях, разбира се) - те успокояват раздразнената кожа, подобряват нейните тонус и цвят. Налагат се на лицето и шията за l0-20 минути и се измиват с тампон, напоен с топла вода. Дори простата маска от нарязани кръгчета краставици е много полезна – хидратира и успокоява. Полезно е маски за лице да се правят сравнително често.