Слънцезащитен лосион

Много е важно да се обърне внимание на този тип козметика. Не подценявайте опасността от слънцеизлагането! Приятните слънчеви бани могат да ви докарат не само зачервявания или изгаряния, но и много по-сериозни проблеми – преждевременно стареене и дори рак на кожата! Така че следващия път, когато отивате на плаж не забравяйте да се снабдите с подходящ слънцезащитен продукт. Дори и да не изгаряте, защитете кожата си. Особено мъжете гледат много скептично на слънцезащитните лосиони, смятайки, че това са “женски глупости”. Не разсъждавайте и вие така. Грижете се за здравето си! Ето някои съвети, които трябва да знаете за слънцезащитните продукти и като цяло за слънцезащитната козметика.

Съвременната слънцезащитна козметика всъщност не защитава кожата от безмилостната слънчева радиация, а само улеснява процеса на изработване на кожата на собствени защитни механизми, и то само на гама-лъчи! Ако срещнете средства с филтри от А-лъчите, знайте, че днес все още не съществуват такива препарати, но и в близко бъдеще те едва ли ще се появят!

Ефективността на слънцезащитната козметика зависи преди всичко от съдържанието на филтри.

Слънцезащитният филтър или слънцезащитен фактор (LF или SF) помага да се определи колко дълго можете да останете на слънце без вредни ефекти.

За да изберете SF трябва внимателно да проучите кожата си и да определите своето безопасно излагане на слънчева светлина - времето, през което кожата не почервенява (от 2 до 30 минути, средно 15 минути). След това умножете това време на индекса. Ако може да останете на слънце в продължение на 10 минути, то защита с SF 15 ще увеличи безопасното време до 150 минути.

Не забравяйте, че ако на ваше разположение е само крем с SP-4, той ви позволява да престоявате на слънце само половин час на ден, не много пъти по половин час!

Запасете се най-малко с два слънцезащитни продукта - с висок (около 20) и нисък - (около 8 ) SP. По-добре да се презастраховате и действате безопасно и постепенно да приучите кожата си на слънцето, като започнете с максимална защита. След това, ако искате тен, да минете на по-малко интензивна.

Маслата за бързо потъмняване са слънцезащитна козметика, която предоставя само оскъдна защита от агресивните слънчеви лъчи. Те са с много нисък фактор. Тези лосиони са изключително подходящи за любителите на слънчевите бани, които обикновено по природа бързо потъмняват и на практика никога не горят. Същото се отнася и за така наречените тропичеси масла, и които не съдържат никакви филтри за защита.

Ако прекарвате много време във вода по—добре да използвате масло вместо мляко – по-трайно е.

Водоустойчивите слънцезащитни средства имат някои предимства, като например, че не се отмиват лесно по време на плуване и силно изпотяване. Но това съвсем не означава пълна безопасност докато плувате: след 20 минути във вода от него остава не повече от 50%. Това трябва да се вземе под внимание. Следователно, в интерес на собствената си безопасност, след плуване и обтриване с кърпа е добре още веднъж внимателно да се нанесе от тази козметика върху кожата.

Ако купувате слънцезащитен продукт с надпис: Маde in USA, обърнете внимание: американско мляко с фактор 15, отговаря на европейско с фактор 10. Въпреки че, през последните години, много американски фирми все по-често вземат предвид европейските стандарти, имайте предвид, че може да има разминаване.

По-добре купете подходящата слънцезащитна козметика от собствения си град, особено ако ще отивате на почивка в страна, чийто език не знаете. Все пак ви е необходима и консултация.

Не се скъпете, като се опитвате да използвате жалки останки от миналогодишния си слънцезащитен крем. Възможно е да не е бил плътно затворен и през това време напълно да се е развалил. Купете нов! И, разбира се, обърнете внимание на срока на годност!

По отношение на количеството крем, на 1см2 от кожата се нанася 2 мг крем (това е около 4 супени лъжици на цялото тяло). На практика слагаме много по-малко от необходимото и така се намаляват защитните свойства. Следователно, нанасяйки слънцезащитен продукт, не трябва да се скъпите и да икономисвате за сметка на здравето си.

Не купувайте продукти с неизвестен произход и на съмнителни марки.

Да потъмнеем правилно:

Слънцезащитните продукти се нанасят върху кожата 20 минути преди слънчеви бани.

Носете широкополи шапки. Задължително слънчеви очила. В противен случай, всеки нов ден на плажа ще ви добавя нови бръчки.

Използвайте слънцезащитен балсам за устни – кожата там е много нежна.

Забравете за плаж между 11 и 15 часа – директните лъчи на слънцето в този момент ще доведат до непоправими увреждания на кожата.

Докато сте на слънце, от време на време правете такъв тест. Натиснете с пръст върху кожата, за предпочитане на чувствителен участък, като предмишницата. Ако оставя ярък бял отпечатък – за днес слънцето е достатъчно.

Не вярвайте на облаците и мъглата - те пропускат половината от ултравиолетовите лъчи. Така можете да получите изгаряния, без дори да забележите. Облеклото също не винаги достатъчно защитава от слънцето.

Водата не спасява от вредните лъчи, те проникват на дълбочина 1 м.

Преди да отидете на плаж, яжте нещо солено или пийте глътка чай с лимон. Вярва се, че по този начин ще предотвратите загубата на важни минерали, които напускат тялото чрез потта, и тенът в същото време изглежда неравен.

Докато сте на слънце трябва да се движите повече - плуване, гимнастика, игри с топка и др. За предпочитане е ходенето без обувки.

Не се лакирайте, нека ноктите ви да починат и да получат от слънчевите лъчи и въздуха.

Преди плаж не измивайте лицето и тялото си с вода и сапун, не се парфюмирайте. В дните на менструация се откажете от слънчеви бани.

Плаж и слънце