Маска за лице

Почистване на кожата с козметика за лице.

Дерматолозите предупреждават: почти половината от всички проблеми по отношение на кожата са причинени от неправилно използване или неизползване на козметика, най-вече - почистващи продукти. Много жени използват дневен крем и грим за лицето си. Въпреки това, дори и една четвърт от тях не използват специална козметика за почистване на лицето. В резултат на това на лицето се появяват червени петна, раздразнени области, пъпки, черни точки. Понякога се налага да се обърнат за помощ към лекар.

Представете си, какво се случва с кожата ви през деня! Два милиона потни жлези отделят ежедневно най-малко 500 грама вода, урея, млечна киселина, натриев хлорид и въглероден двуокис. От външната среда на кожата на лицето попадат мръсотия, прах, серен диоксид и въглероден оксид. Плюс  това различната козметика - подхранващ крем, грим и т.н.. Всичко това се съединява в такива смеси, които могат трайно да увредят кожата. Така че, не забравяйте едно цялостно почистване на кожата с подходяща козметика за лице!

По какъв начин, с какво и колко често да почиствате лицето си (не бива да се забравя и шията)? Дали всеки тип кожа изисква специален продукт? Как да го употребявате? Достатъчен ли е един козметичен продукт или вашият тип кожа изисква повече? Какви малки хитрости е нужно да се знаят, за да може в зависимост от типа на кожата на лицето да я почистите по-възможно най-мек и ефективен начин с подходящата козметика?

На тази страничка на нашия сайт предлагаме някои полезни техники за почистване на лицето. Тук ще намерите малки и ефективни трикове, които преди това са били старателно проверени.

* Мазната или смесената кожа е най-добре да се почиства с пенливи средства под формата на крем, гел или лосион за лице. Тази козметика добре разтваря и премахва потта и себума и почиства порите на вашето лице.

* За суха и чувствителна кожа ще бъде най-подходящо тоалетното мляко. То е смес от неутрални мазнини и вода. Този тип козметика достатъчно надеждно разтваря мръсотията и потта, но действа по-много нежен начин. Съдържанието на мазнини в него е около 25%. Млякото съдържа специални масла като масло от невен, авокадо, или ланолин, които допълнително снабдяват кожата на лицето с мазнини. Предимство на млякото е, че благодарение на него сухата кожа не губи влагата си след измиване, дори получава такава след използването на този вид козметика. То не само нежно почиства, но и подхранва с различни полезни вещества. Ако имате чувствителна кожа, използвайте тоалетно мляко с екстракт от невен или слез. Тези растения имат успокояващо, релаксиращо и омекотяващо действие.

* Все по-голяма популярност придобиват почистващи масла (в стъклени и пластмасови бутилки) сред всички видове козметика.  Те се превърнаха в спасение за изключително суха, груба или люспеста кожа на лицето. Високото съдържание на мазнини (50%) помага за премахване на себум, замърсявания и багрила (грим), по особено лек начин и без пилинг ефект. Даже най-сухата кожа след такава процедура ще бъде като намазана с крем.

* За зряла кожа най-добре е да се закупи специален продукт за такава кожа. Зрялата кожа почти винаги е относително суха, така че е необходима специална козметика за лице, която съдържа много мазнини – меки, почистващи масла и кремове.

* Все още са сравнително непопулярни почистващите тоници. След употребата на тоник са загладени фините линии, образувани в резултат на липсата на влага в кожата. Помагат да се задържи влагата и възстановяват pH.

* Почистващите тампони, които са напоени с течен дезифенктант (например, екстракт от дъбова кора), са удобни за използване през деня за почистване на мръсотията. Те са идеални за мазна или склонна към възпаление кожа. С тампонът се обтрива лицето посредством кръгообразни движения.

* Ако използвате разтворима във вода козметика за лице, трябва внимателно да я отстраните от кожата. Тя може да запуши порите и дори да предизвика появата на постоянно раздразнени участъци. Най-добре е първо да се измие пяната и след това 8-10 пъти да се изплакне лицето. Ако по време на тази процедура, вие постепенно охлаждате водата, едновременно ще подобрите и кръвообращението. Кожата на лицето ви ще бъде свежа. Обаче при склонност към разширени кръвоносни съдове по-добре се откажете, за да не раздразните кожата с хладката вода.

* За дълбоко почистване на порите след тежък грим не е достатъчно само измиване. Премахването на грима - независимо от типа кожа – е за предпочитане първо с помощта на тоалетно мляко. Прави се по следния начин: млякото се нанася директно върху кожата и се изтрива със суха кърпа или памук. Особено внимателно го направете по краищата на лицето. След това измийте с вода и при необходимост допълнително почистете кожата с козметичния продукт тоник за лице.

* Дерматологичните тестове са доказали, че козметичните почистващи средства не трябва да остават на кожата повече от 20 секунди. През това време те успяват достатъчно ефективно да въздействат на кожата. По-продължителна употреба само би изсушила лицето.

* Рекламата на козметика е в състояние да внуши, че без тоник за лице е невъзможно достатъчно добре да се почисти кожата и всяка жена е длъжна да го използва. Въпреки това, повечето дерматолози се придържат към различна позиция. Те често съветват да се откажете от този вид козметика за лице - тоник. За почистване на кожата е най-добре да се използват колкото се може по-малко продукти. Във всеки от козметичните продукти се съдържат потенциални алергенни вещества, които могат да предизвикат нови огнища на раздразнение. Особено опасен в това отношение е тоникът, който съдържа алкохол (понякога до 20%). Той активно разрушава защитната киселинна бариера на кожата на лицето и може да доведе до зачервяване. Toникът, който съдържа малък процент алкохол, дезинфекцира възпалени зони и спомага за по-бързо зарастване на акне и пъпки, но той е полезен само при възпалена кожа.

* При използването на препарат за почистване, следвайте точно инструкциите за доза. Ако използвате мляко в повечето случаи само една чаена лъжичка е достатъчна, при използването на течни кремове – количество с размер на грахово зърно. По-голямо количество от козметичния продукт за лице не само е неикономично, но е и вредно за кожата.

* Измивайте се с топла или хладка вода, не гореща. Тези, които страдат от разширени кръвоносните съдове на повърхността на кожата, да избягват много топла вода или контрастни температури. За тях е подходяща само вода с телесна температура.

* Първо трябва да почистите грима около очите. Най-добре е да го направите със специална козметика за тази цел. В търговската мрежа има голям избор, използвайте такъв почистващ продукт, който ви дава усещане за комфорт.

* При нормална, зряла кожа или кожа с вяло кръвообращение е необходимо да се извършва дълбоко почистване веднъж седмично със специална козметика за лице. При мазна и възпалена кожа - на всеки 2-3 дни. За целта ще ви послужи пилинг или ексфолиант. Те имат много имена, но всички те служат за една цел: ексфолиране на горния рогов пласт на кожата. Между роговите люспички на кожата може да се натрупат много мръсотии. При ежедневното почистване не могат да бъдат отстранени до края. Пилингът нежно отстранява мръсотиите по повърхността на кожата на лицето, заедно с мъртвите рогови клетки. За тези козметични продукти могат да се използват кайсиеви ядки, земя, трици, счукани орехи, лечебна кал, морски пясък или изкуствени топченца. След пилинг кожата е много чиста, с приятен цвят, гладка. Порите изглеждат по-малки. Запомнете: ексфолиращите инструменти не се използват за отстраняване на грим. Почистете кожата с козметика за това, а пилинг направете на вече почистена кожа. Леко втрийте на влажна кожа и след това изплакнете добре. Остатъците могат да предизвикат раздразнение и зачервяване. Не забравяйте, че чувствителната кожа не понася пилинг. Ако имате акне по кожата, раздразнения или възпалени области, също трябва да се откажете от ексфолиращи продукти. Съдържащите се вещества в тези зърна могат значително да влошат състоянието на кожата.

* Може да се прави пилинг със специална козметика и с масажна четчица. Четинките на масажната четчица са с различна дължина и заоблени краища, те премахват мъртвите клетки и мръсотията. Навлажнете кожата, нанесете пенлив продукт, разтрийте с четката и изплакнете добре.

Не забравяйте да вземате и витамини. Те също имат значение за свежия вид на вашата кожа. , например има мощно антиоксидантно действие, а също и облекчава симптомите на предменструалния синдром.